Veronika „Koko“ Šmehlíková: První natáčecí den mi šla hlava kolem 



PRAHA (8. dubna 2020) – O vlastním televizním pořadu prý snila dlouho a byla rozhodnutá pro to udělat maximum. A povedlo se. Známá foodblogerka Veronika „Koko“ Šmehlíková se
7. dubna na ČT1 poprvé představila v novém pořadu Menu pro Emu. Jak prozradila, hned první den natáčení jí z toho „šla hlava kolem“ - vyhořela zásuvka, bouchla trouba, vypadly pojistky, ale nevzdala to. Divákům tak ukáže, že jídlo může být pojítkem společných zážitků a vzpomínek, či nejlepší individuální relaxací a zábavou s vlastními pravidly. 

Známá foodblogerka Veronika „Koko“ Šmehlíková je aktuálně hlavně mámou na plný úvazek, ale splnění snu o vlastním pořadu si nemohla nechat ujít. Po zkušenostech v rádiu, kde moderovala 15 let a internetovém projektu Menu domů, se postavila před televizní kameru, aby ukázala vlastní přístup k vaření a také zpovídala známé osobnosti i experty z různých oborů. „Náš pořad je nejen o vaření, ale celkově o životě s novým přírůstkem do rodiny, nezapomeneme však ani na ostatní členy. Odjakživa se z vaření snažím udělat hru a zábavu, na druhou stranu o něm přemýšlím také prakticky, abych šetřila čas, energii i peníze. Diváci se tak mohou těšit i na různá ‚udělátka‘, která zpříjemňují život v kuchyni,“ uvádí Veronika „Koko“ Šmehlíková
Menu pro Emu je pro Veroniku první velká televizní zkušenost a památným pro ni byl hned první den na place, který bude jistě jednou patřit k povedeným historkám z natáčení. „Dovezli nám plynový gril bez plynové bomby, vyhořela navíc zásuvka a bouchla trouba, k tomu ještě vypadly pojistky… Celý vesmír se proti nám spiknul. Byla jsem tenkrát na zhroucení, točili jsme 16 hodin a myslela jsem, že to nikdy neskončí. Pak už se s námi ale vesmír smířil a je to už jen lepší,“ směje se Veronika.
A jaká je v porovnání s rádiem pro ni práce v televizním studiu? „Do rádia jsem mohla přijít klidně v teplákách a pantoflích a byla tam u odpoledního vysílání tři hodinky. Byl to vlastně odpočinek. Natáčení je mnohem intenzivnější a náročnější práce. Nic neskryju. Ani neumyté vlasy, ani únavu, nebo dokonce jakoukoli formu nepřipravenosti. Na place jsem i 12 hodin. S Emou vstávám někdy i ve čtyři ráno, v sedm mi už dělají vlasy, v osm líčení. Je to náročnější, nicméně snažím se to s ohledem na dceru udržet tak, abych mezi natáčecími dny nabrala síly a vynahradila rodině svou nepřítomnost,“ říká.
Tématem jednotlivých dílů Menu pro Emu bude nejen výběr receptů a kombinace co nejlepších chutí, ale třeba i správné stravování. „Nejsem v tomto oboru expertem, proto se mnou některé recepty připraví kvalifikovaná specialistka a uznávaná výživová poradkyně Václava Kunová, a ostatní projdou jejím schválením. Mluvit budu ale i o dalších tématech, a i pro ně máme odborníky na slovo vzaté, mimo jiné laktační poradkyni, fyzioterapeutku, dětského zubaře nebo i vztahového kouče. Protože manželství dostává s příchodem potomka zabrat, takže musíme myslet i na muže, pro které, doufám, bude náš pořad také atraktivní,“ přibližuje s úsměvem další detaily.
Jídlo je pro Veroniku velké téma a zásadní pro ni je čerstvost a kvalita surovin, často se proto snaží využívat produkty osvědčených dodavatelů. Respektu k ingrediencím by jednou chtěla naučit i svou dceru Emu. „O jídle ráda přemýšlím, miluji se na něj koukat, nakupovat, vymýšlet, co uvařím. Užívám si jej. A ještě víc se pak těším na to, jak chutná ostatním. Nicméně, vařím jen to, co chutná i mně samotné. I když teď s výjimkou nesolených zeleninových kaší pro Emu. Co do světových kuchyní, jsem patriot, opravdu s nadšením vařím českou kuchyni. Mám ráda také jídla Středomoří a Blízkého východu. Na Asii si ale raději zajdu do pořádné restaurace, než abych ji vařila,“ říká a dodává: „Na cestách ochutnám klidně cokoli. Už jako malá jsem se nebála mušlí, šneků, mořských řas a podobných dětských strašáků. Čemu jednoznačně ale neholduju, je hmyz.“
A jak to má s apetitem její několikaměsíční dcera Ema? Myslí si Veronika, že jednou se vydá v jejích stopách? „Pokud si k vaření vztah najde, chtěla bych jí naučit, že recepty nejsou souborem přikázání, jen vodítkem, ze kterého se zkušenostmi může velmi rychle odpojit a být svobodná. Chtěla bych, aby uměla vařit, ale hlavně, aby vařila ráda. Vztah k jídlu je u ní jasný ale už teď. Naprosto ho miluje. Vytvářím v jejích kašičkách různé kreace ‚co dům dal‘. A když slupla i kaši z bramboru, celeru a trochy čerstvého tuňáka v páře, řekla jsem si, že ta holka se vážně ničeho nebojí. Ještě nebylo nic, co by nechtěla nebo nedojedla,“ směje se.
Nakonec Veronika přidává ještě jeden svůj osobní cíl: „Od šestinedělí jsem uvízla na váze, která mi ani zdaleka nedovoluje užívat před těhotenský šatník, takže alespoň 6 kilo musí dolů. Jestli se mi to povede, uvidíte při sledování Menu pro Emu, kde se tomuto tématu také věnujeme.“
Premiérové díly pořadu Menu pro Emu mohou diváci sledovat od 7. dubna každé úterý na ČT1.
Text: Ivana Dubášová       Fotografie: archiv ČT