V RADOSTI FX PŘIPRAVUJÍ JÍDLO S LÁSKOU

Příjemnou energii vnímáte ve vegetariánské restauraci Radost FX už při vstupu. Vkusný interiér a personál, s nímž se host cítí jako na návštěvě přátel.

Tajemství oblíbené kuchyně drží v rukou šéfkuchař René Mihule. Muž s nápady, kreativitou a hlavně velkým smyslem pro humor.  

 Od muzikálu k vegetariánům

„K profesi kuchaře mě postupně přivedli rodiče,“ usmívá se sympatický kuchař. „Není divu, vařit jsem začal sám už asi od jedenácti let. Vzpomínám si, že jako malý kluk jsem začínal různými úpravami ryb. Měly pro mě mimořádné kouzlo, protože jsem je předtím sám vlastnoručně upytlačil!“

Výborný kuchař prožil učňovská léta v zavedených podnicích typu Vikárka, U Pelikána, v hotelích AXA a Alex. Pokud se ohlíží zpět, říká, že velkou zkušenost pro něho znamenala právě léta prožité ve vinárně Vikárka. „Byl tam dobrý šéfkuchař, museli jsme makat a zároveň nám dal velkou míru důvěry,“ doplňuje. „Hodně jsem se naučil. Výhodou bylo i to, že podniky v centru Prahy měly v té době slušnou úroveň. První profesionální zkušenosti jsem získal v restauraci U Medvídků. Radost mě oslovila v době, kdy připravovali raut po premiéře muzikálu Dracula. Podílel jsem se tehdy na přípravě rautu pro asi 1500 lidí. Na starosti jsem paradoxně měl přípravu pokrmů z masa. Dnes jsem ve vegetariánské Radosti už devatenáctým rokem!“

            S masem nebo bez?      

V restauraci Radost FX působí René Mihule už 19 let. Přišel v době jejích vegetariánských začátků. Pokud se zeptáte, jak vnímá rozdíl mezi tradiční a vegetariánskou kuchyní, má celkem jasno. „Rozdíl ani nevnímáte“, vysvětluje. „Jídlo je tak dochucené, že nepřítomnost masa vůbec nepocítíte. Dnes je to navíc nový trend. Lidé ani větší množství masa nevyžadují. Hlavní tajemství vegetariánské kuchyně je skutečně v dobrém ochucení jídla. Pracujeme především s čerstvými bylinkami, jako jsou koriandr, bazalka a s kvalitním kořením. Skvělou práci odvádí například římský kmín.

Za vegetariánskými pochoutkami do restaurace Radost dříve mířili především cizinci. Dnes je poměr vyrovnaný. Vegetariánská kuchyně je módním trendem. Dokonce i konzervativní Češi už pro sebe objevili kouzlo pokrmů, které s sebou přinášejí lahodnou chuť a zajímavý vzhled. Pouze maso jim schází. 

Největším lákadlem exkluzívní nabídky kuchyně restaurace Radost je NACHOS. Skládá se z kukuřičných chipsů, najdete tu salsu, guacamole, rajčata, olivy, vše proložené sýrem. Ochutnali jsme a můžeme doporučit. Je to rafinovaný, jemně pikantní zázrak! Vedle nachos hosté milují například i AVOCADO  DREAM TRIANGL.  Opět božská záležitost! V Radosti FX vám ale nabídkou lahůdky s prvky thajské, mexické, řecké a mnoha dalších kuchyní. Pokaždé okořeněné nápadem sympatického šéfkuchaře! 

     

                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

       

Šéf kuchyně restaurace Radost zažije ve své práci občas i překvapení. Před časem dorazil do restaurace zákazník, který se po hostech užívajících si vegetariánské dobroty spokojeně rozhlédl a poručil si biftek s vejcem. „Když jsme mu řekli, že jsme vegetariánská kuchyně, zvedl se a odešel,“ směje se René.

René inspiraci pro své umění hledá i v zahraničí. Navštívil USA, za pár dní se chystá do Indie. „Často se ale stane, že něco zajímavého vidím. Přemýšlím o tom, jak správně nastavit ingredience.  Na co se mám při přípravě pokrmu zaměřit. Konečný nápad ale musí přijít sám. Najednou je u vás, osloví vás. Dáte si věci dohromady a pojednou víte, jak na to!“

 

Kameny s příběhem

René je otcem čtyř dětí a jako správný šéfkuchař vaří často i doma. Rodina je místem, kde čerpá svou nekonečnou energii. Sám si pochutná jednou ročně na svíčkové. „Je to zvláštní, ale tím, že knedlíky už doma téměř neexistují, jsou  pro nás pojednou téměř svátečním jídlem,“ říká. „Nedávno děti prohlásily, že by si po delší době daly kachnu. Tak do toho půjdeme!“

René si přeje, aby svou práci dělal dobře a lidem v restauraci Radost FX chutnalo. „Samozřejmě, že je mi moc příjemné, když ráno přijdu do práce a kolegyně mi řekne, že večer byly na kuchyni jen samé komplimenty,“ říká. „Není to ale jen na mně, mám tu pár lidí, na které se mohu absolutně spolehnout.“

René je šťastný muž. Má skvělou rodinu a navíc práci, která je pro něho inspirací i dobitím baterek zároveň. Ve volném čase rád pracuje s kamenem. Zdobí s ním například terasy. Čas od času má štěstí a objeví mezi nimi i kámen s příběhem. „Víte, kámen je pro mne neskutečně zajímavý,“ říká. „Můžete v něm číst, najdete v něm často něco navíc. Na domě mám například úžasného pána s bekovkou. Obyčejný šutr, ale vy v něm vidíte tvář člověka a jeho příběh si můžete představit!“

Pokud zajdete do restaurace Radost FX najdete tu skvělá jídla s příběhem. Stojí za nimi šéfkuchař, který dobře ví, že pokrmy musíte připravovat s láskou. Do jejich přípravy je nutné přidat nápady a kreativitu. Hlavně ale, pokaždé i něco ze sebe!

 

Náš tip

René nám dal tip na báječnou rychlovku – těstoviny Alfredo. Připravíte omáčku ze dvou dcl smetany, vmícháte do ní nakrájená rajčata, balkánský sýr, a bazalku, promícháte s uvařenými těstovinami a lahůdku můžete nosit na stůl.

 Text : Alena Štrobová     Foto : Dagmar Hájková

Fotogalerie