Uvařte si výbornou polévku, která vás nejen zahřeje, ale která je výbornou prevencí proti rýmě, nachlazení a podzimní depresi.
Dýňová polévka se zázvorem
Suroviny
1 tykev muškátová (1 kg), zbavená semen a slupky, nakrájená
1 velká cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička mleté kurkumy
1 l zeleninového vývaru
2 velká jablka
1 lžíce strouhaného zázvoru
Postup
V hrnci na oleji orestujte cibuli, až mírně zesklovatí, přidejte česnek a kurkumu a též trochu orestujte. Pak přidejte tykev, zalijte vývarem a přiveďte k varu.
Nechte asi 20 minut vařit. Přidejte jablka a zázvor a vařte, až bude vše měkké. Hotové odstavte a nechte vychladnout. Vše rozmixujte v kuchyňském robotu.
Tip:
Kurkuma a zázvor působí protizánětlivě.
Pokud do polévky přidáte jablko, je tykev ještě chutnější.
Na talíři do polévky přidejte trochu bílého jogurtu jako ozdobu a na zjemnění chuti.
Z knihy Jezte chytře – Eva Filipová, Jiří Raboch