Tipy Evy Filipové

 

Uvařte si výbornou polévku, která vás nejen zahřeje, ale která je výbornou prevencí proti rýmě, nachlazení a podzimní depresi.

 

Dýňová polévka se zázvorem

Suroviny

1 tykev muškátová (1 kg), zbavená semen a slupky, nakrájená

1 velká cibule

2 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje

1 lžička mleté kurkumy

1 l zeleninového vývaru

2 velká jablka

1 lžíce strouhaného zázvoru

 

Postup

V hrnci na oleji orestujte cibuli, až mírně zesklovatí, přidejte česnek a kurkumu a též trochu orestujte. Pak přidejte tykev, zalijte vývarem a přiveďte k varu.

Nechte asi 20 minut vařit. Přidejte jablka a zázvor a vařte, až bude vše měkké. Hotové odstavte a nechte vychladnout. Vše rozmixujte v kuchyňském robotu. 

 

Tip: 

Kurkuma a zázvor působí protizánětlivě. 

Pokud do polévky přidáte jablko, je tykev ještě chutnější. 

Na talíři do polévky přidejte trochu bílého jogurtu jako ozdobu a na zjemnění chuti. 

 

 

Z knihy Jezte chytře – Eva Filipová, Jiří Raboch