Tipy Evy Filipové - Restaurace Salabka v Troji

 

Restaurace Salabka v Troji navozuje dojem francouzské Provence. 

To musíte vědět. 

Jakou restauraci navštívit?

Restaurace s vlastní vinicí a vinařstvím je v Praze vzácný jev. A právě touto výjimečnou kombinací se může pochlubit restaurace Salabka v Troji,  nedaleko pražské ZOO. První dohledané zmínky o vinicích v Troji jsou už z roku 1228. V této oblasti se tedy vinná réva pěstuje již 800 let.  Nádherné prostředí vinic ve vás vzbudí pocit, že jste se ocitli v Provence, na jihu Francie a při sklence vína zapomenete na denní starosti. Zajet si i na polední menu je skutečný zážitek.  Pro ty, kteří milují romantiku spojenou s dobrým jídlem, je to správná adresa. A pro ty, kteří chtějí mít klid a nebýt nikým rušeni, jakbysmet. Pro milence přímo stvořené. 

 

Šéfkuchařem je zde Petr Řáda, který pracoval 4 roky v Jižní Africe, v Kapském městě,  předtím v Anglii a ještě předtím strávil 3 roky na zámořské lodi Oceania Crousis. Tato loď obdržela cenu „nejluxusnější loď světa.“.

 

Jak to tam vypadá?

Majitelé vsadili na přírodní materiály – dřevo a kámen. To bylo zadání pro studio Archicraft. Myslím, že architekti měli skvělé nápady a vymysleli mnoho originálních prvků. Do interiéru začlenili vtipně i prkna ze staré šumavské stodoly. Vytvořili  tak nevšední restaurační prostor. Restaurace má dvě podlaží, což je trochu náročné pro servis. Interiér doplňují nápadné lustry. Vše má čisté, jednoduché linie. Židle jsou s područkami, pohodlné.

Co si objednat?

(Výborným nápadem šéfkuchaře je zařazení i bezlepkového menu).

Z předkrmů mi chutnal

 

 

 

Avokádový mousse s krabím salátkem, rajčatové coulis(sos). Lahodná kombinace krabího masa s domácí majonézou a troškou concase – 390,-Kč

 

 

 

Ballontinka z konfitovaných kachních stehen s foie gras a šalotkovou marmeládou – 270,- Kč

 

Hlavní chod je výbornou volbou

 

 

Jehněčí Wellington se středomořskou zeleninou, která je blanšírovaná v kuřecím vývaru.

Pod listovým těstem je mix hub, nakrájených nadrobno – 530,-Kč

  

 

 

Tournedos z francouzských kachních prsou s pošírovanou hruškou, pečenou řepou a bramborovým fondánem a omáčkou grand marnier. Křupavá opečená kůžička chutná senzačně – 600,-Kč

  

A dezert? 

 

J

Sorbet Yuzu (citronový plod) s karamelizovaným ananasem a drobenkou vás dostane – 180,-Kč

 

www.salabka.cz

  text: EVA FILIPOVÁ          foto: DAGMAR HÁJKOVÁ

Fotogalerie