Sladká inspirace s recepty z kaki

Pokud milujete sladké a rádi zkoušíte nové chutě, je čas pustit do kuchyně kaki Bouquet. Toto podzimní ovoce se skvěle hodí do dezertů – je přirozeně sladké, krásně měkké a po tepelné úpravě získá příjemnou konzistenci. Jeho výrazná oranžová barva navíc dodá každému dezertu slavnostní vzhled. Následující recepty ozvláštní sladkou kuchyni a kaki v nich hraje hlavní roli. Vyzkoušejte jemný koláč se smetanou, rychlý a voňavý kompot s badyánem nebo palačinky s karamelizovaným kaki – jednoduché recepty, které promění obyčejné chvíle ve sladké potěšení. Koláč se smetanovou náplní, šťavnatým kaki a malinami představuje dokonalý dezert, který potěší oko i chuťové buňky. Křehké těsto s jemnou krémovou vrstvou je doplněné ovocem, které se při pečení krásně rozvoní. 

2 kaki Bouquet

250 g listového nebo křehkého těsta

300 g zakysané smetany

150 g měkkého tvarohu

150 g moučkového cukru

1 lžičku nastrouhané citronové kůry

2 žloutky

maliny

Těsto vyválejte a přendejte do máslem vymazané kulaté formy. Zakysanou smetanu prošlehejte s tvarohem, citronovou kůrou, cukrem a žloutky. Směs naneste na těsto a rozetřete. Přidejte na půlkolečka nakrájené kaki a doplňte malinami. Koláč vložte do trouby předehřáté na 180 °C. Pečte asi půl hodiny.

 Tento rychlý kompot z kaki provoněný badyánem, skořicí a vanilkou přináší hřejivou chuť podzimu do každé sklenice. Hodí se jako jedlý dárek nebo sladká příloha během chladných zimních dní. 

8 kaki Bouquet

1l vody

4 hvězdičky badyánu

10 hřebíčků

1 svitek skořice

¼ lžičky drcené vanilky

3 lžíce třtinového cukru

Kaki oloupejte a nakrájejte na větší kusy. Použijte pevnější plody. Vodu nalejte do hrnce, přidejte koření a přiveďte k varu. Ovoce vyskládejte do vymytých sklenic a zalejte nálevem. Sklenice pevně uzavřete. Poté je sterilujte 10 minut při teplotě 90 °C.

Voňavé palačinky s karamelizovaným kaki jsou dokonalou volbou pro víkendovou snídani nebo sladkou odměnu po náročném dni. Jemné těsto, zlatavé ovoce a kapka čokolády tvoří kombinaci, které se těžko odolává. 

½ hrnku hladké mouky

½ hrnku špaldové mouky

1 hrnek mléka

1 vejce

máslo na smažení

špetku soli

na dohotovení:

2 kaki Bouquet

2 lžíce třtinového cukru

2 lžíce másla

½ lžičky mleté skořice

2 lžíce medu

zakysanou smetanu nebo tvaroh na dozdoben írozpuštěnou čokoládu

V míse prošlehejte vejce a mléko. Pak do směsi zašlehejte obě mouky. Hotové těsto nechte chvilku stát a pak z něho na másle osmažte tenké palačinky. Kaki oloupejte, nakrájejte na plátky pak ještě na drobnější kousky.  V pánvi rozehřejte máslo a kaki osmažte. Přisypte cukr, vše promíchejte a kaki nechte zkaramelizovat. Nakonec poprašte skořicí. Palačinky přeložte na poloviny a pak na čtvrtinky. Rozdělte na talíře a nazdobte zkaramelizovaným kaki. Poté přidejte po lžících smetanu nebo tvaroh, a nakonec polejte palačinky rozpuštěnou čokoládou.

Fotogalerie