Překvapte svou lásku dárkem, který nikde nekoupí

Přehlídka kýče a invaze rudých srdíček, které každoročně předchází 14. únoru, ho nepatřičně proměnily v oslavu konzumu. Přitom původně je svátek zamilovaných připomínkou kněze Valentýna, který pro lásku riskoval svůj život a navzdory zákazu římského císaře Claudia II. tajně oddával zamilované páry. Říct tak v tento den svým nejbližším, že je máte rádi, není ničím prvoplánovým. Právě naopak! A pokud to navíc uděláte vlastnoručně vyrobeným jedlým dárkem, nezůstane nikdo na pochybách, že jsou vaše city ryzí. Tip na jeden takový najdete v pořadu Vytvořeno s láskou designérky a food stylistky Denisy Bartošové. 

Držitelka prestižního ocenění Gourmand World Cookbook Awards Denisa Bartošová má kreativní mysl i prsty a tvořit pro ni znamená žít. Její „královskou disciplínou“ jsou jedlé dárky, které s oblibou nejen vyrábí, ale také originálně balí. Nahlédnout jí pod ruce a pár láskomin, jak svým zhmotněným nápadům něžně přezdívá, si doma vyrobit přitom vyžaduje jen pár kliků a trochu zručnosti. Pak už jen stačí pozorně sledovat Denisino počínání v pořadu Vytvořeno s láskou na internetové televizi Mall.tv a kýžený výsledek je zaručen. Kromě receptů se v něm sympatická tvůrkyně dělí o návody na výrobu stylových dekorací nebo domácí kosmetiky. 

O lásce je ale známo, že prochází žaludkem, a tomu by měl odpovídat i valentýnský dárek. Chutná domácí paštika, která se dá vyrobit ve dvou variantách, jemnější pro dámy a ostřejší pro pány, je proto spolehlivým tipem, jak své milované potěšit. „Recept na tuhle paštiku je vážně jednoduchý a dá se s ním perfektně experimentovat, stačí vždy obměnit pár surovin. Tak si toho Valentýna užijte a milujte se po celý rok,“ vzkazuje jeho autorka Denisa Bartošová.

 

Na dvě větší paštiky budete potřebovat:

15 g másla, 2 lžíce olivového oleje (na smažení)
dalších 125 g másla do paštiky
a 150 g k přepuštění
1 menší cibule
3 stroužky drceného česneku
500 g očištěných krůtích jater
50 ml dobré whisky
40 ml smetany na vaření
mořská sůl
pár snítek rozmarýnu
2 lžičky zeleného pepře
pár plátků sušené slaniny
a chilli vločky

 A jak na to?

Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte. Játra očistěte a nakrájejte na menší kousky. Ve velké pánvi na středním plameni nechte rozehřátmáslo a olej. Přidejte cibuli, česnek a rozmarýn a restujete 2 minuty. Pak přidejte játra a restujte další
3 minuty. Následně
vlijte whisky a nechte pobublávat, dokud se všechna tekutina neodpaří. Přidejte změklémáslo a smetanu. Směs si přendejte do vyšší nádoby,
ve které ji rozmixujte dohladka.
Osolte.

Do dámské verze přidejte drcený zelený pepř. Do ostřejší pánské verze chilli vločky. Připravené zavařovací sklenice vymažte máslem. Sklenici na ostřejší paštiku pak ještě vyložte sušenou šunkou. Poté do nich přendejte paštiky. Na jejich povrch ještě patří přepuštěné máslo. Do přepuštěného másla určeného pro dámy přijde lehce podrcený zelený pepř a několik menších snítek rozmarýnu. Do pánské verze pak patří lžička chilli vloček.

Aby se vůně propojily a máslo se kořením provonělo, nechte 20 minut stát.
Teprve poté jím zalijte celou horní plochu vychlazené paštiky. Na závěr dejte na noc do lednice.

Teď už zbývá jen paštiku dárkově zabalit. Inspiraci, jak na to, najdete v pořadu Vytvořeno s láskou