Základ kvalitní čokolády, ale i tělového krému - to je jedna ze zázračných přírodních surovin: kakaové máslo. Díky antioxidantům, které obsahuje, je možné jej uchovávat i několik let aniž by začalo žluknout. Je jemné, příjemně voní a rozpouští se při teplotě lidského těla. Učiněný poklad pro naše chuťové buňky i pokožku.
Tohle máslo se vám jen tak nerozteče
Kakaové máslo je jedním z produktů zpracování kakaových bobů - jejich lisováním v hydraulických lisech vytéká tekutina, ze které se následně formuje kakaové máslo. Zbývající části, které tvoří přibližně polovinu, se melou na kakaový prášek. Finální podoba kakaového másla má tuhou strukturu a jemně nažloutlou barvu. Rozpouští se až při teplotě lidského těla (okolo 32 °C). Při pokojové teplotě zůstává tuhé - což přináší spoustu výhod pro jeho další použití. Jeho výživová hodnota je vysoká také díky obsahu mastných kyselin (omega 6, kyselina olejová), vitamínu E, polyfenolům, theobrominu a kofeinu.
Ve správné čokoládě je kakaové máslo
Nejen procenta kakaových součástí, ale také obsah kakaového másla bychom měli sledovat jako kritérium při posuzování kvality tabulkové čokolády. Kakaové máslo totiž patří mezi tuky k těm dražším a někteří výrobci je právě z tohoto důvodu nahrazují jinými, levnějšími ale i o to méně chutnými a mnohem méně zdravými alternativami. K těm nejčastějším zástupcům kakaového másla v čokoládách patří rostlinné tuky například neblaze proslulý palmový tuk. Pod názvy jako mléčný nebo ztužený tuk se skrývají náhražky, které ovlivňují to, že čokoláda rychleji taje a ani její chuť není nijak vábná.
"Ze zákona je povoleno nahradit kakaové máslo rostlinnými tuky maximálně do 5 %. Platí ovšem, že každá náhražka ubírá čokoládě na kvalitě," upozorňuje Petra Vysloužilová, manažerka kvality v čokoládovně Carla. Na čokoládě, ve které je kakaové máslo bez dalších tuků, si pochutnáte určitě více - obzvlášť na pozoru se mějte u bílých čokolád, které z kakaových součástí obsahují právě jen kakaové máslo. Spolehnout se můžete například na novou tenkou bílou čokoládu Carla.
Na pánev i na masáž
Kakaové máslo má skvělé využití i v domácí kuchyni. Ačkoliv nemá s jinými běžnými kuchyňskými tuky mnoho společného (neobsahuje dokonce ani cholesterol), na smažení nebo pečení je nahradí dokonale. Ale kakaové máslo není jen chutnou a zdravou ingrediencí v jídle, díky regeneračním vlastnostem je oblíbenou součástí kosmetických přípravků na rty, pokožku i vlasy. Nad krémy s obsahem kakaového másla zaplesá především suchá pleť, které dodá chybějící hydrataci. Naopak méně vhodný je pro ty z vás, kteří mají mastnou pleť se sklonem k akné. Výhodu krému s kakaovým máslem pocítíte při používání okamžitě - je tuhé, ne tak tekuté jako některé tělové krémy, ale přitom se rychle vstřebává a nezanechává nepříjemný mastný film.
Krémy, které nevoní každému
Další z předností kakaového másla je vysoký obsah vitamínu E, také proto se někdy využívá i v samoopalovacích krémech. Díky látce zvané skvalen má zklidňující a regenerační účinky, urychluje hojení drobných poranění a pomoci může dokonce s některými typy ekzémů nebo dermatitidy. Osvědčené účinky zapřísahají výrobci i při použití proti striím a jizvám - k dostání jsou i speciální řady určené maminkám včetně zklidňujícího krému pro kojící ženy.
Voňavé a jemné jsou pomády na rty s kakaovým máslem, přidává se i do rtěnek. Skvělým požitkem jsou také masáže využívající krémy z kakaového másla. Vyzkoušet jej musíte i na vlasové balzámy, nehledě na to jestli máte kudrnaté vlasy, které si o důkladnější péči říkají. Kakaové máslo totiž vyhlazuje a vyživuje roztřepené vlasové konečky, a to je péče, kterou potřebují zpravidla všechny vlasy. Druhou stránkou kakaového másla je přes všechny jeho kvality vůně, která nelahodí každému. Ale tak je to s každou kosmetikou - každý si najde svoji oblíbenou barvu a vůni, na kterou pak nedá dopustit. Je to pro vás právě kakaové máslo?
Text : Petra FUJDLOVÁ / PR Ogilvy&Mather Morava