Tipy Evy Filipové. Restaurace Ari‘s nabízí znamenitou východoasijskou kuchyni.

 

 

To musíte vědět. 

 

Jakou restauraci navštívit?

Dobrých asijských restaurací je v Praze jak šafránu. Proto jsem se zaradovala, když tak skvělý kuchař, jakým je Ari Gerardus Munandar, otevřel restauraci. Arimu v době, kdy pracoval na Bali, nabídl jeho šéf práci v Česku. Ari nabídku přijal a tím odstartoval v roce 1997 svou kariéru v Praze, v restauraci hotelu Hilton. Této hotelové síti zůstal věrný až do června 2014. Za největší zlom své kariéry považuje působení v pražském hotelu Mandarin Oriental, kde byl tři a půl roku v pozici šéfkuchaře a odtud se vrátil zpět do hotelu Hilton Prague Old Town. Jako každý kuchař měl Ari sen otevřít vlastní restauraci. Když se mu naskytl prostor na vinohradech, tak se rozhodl sen realizovat a otevřel restauraci s asijskou kuchyní. Ariho prvním a zásadním učitelem byla jeho maminka, která je výbornou kuchařkou a má na starosti u nich doma svatby. Svatba obnáší 1000 lidí a tak musí být nejen velmi zdatná kuchařka, ale i organizátorka.

Ari si do restaurace vybral výborný tým. Kuchař Pandi je Ind. Přál si pracovat u slavného šéfkuchaře jako je Ari. Sedm let posílal Arimu svůj životopis . Sledoval jeho práci, věděl o něm všechno. Byl pro něho modla.  Nakonec ho Ari přijal. Adam Sommer je Čech. Předtím pracoval v Londýně v Royal Automobile Clubu, což je soukromý džentlmenský klub. Prezidentem clubu je princ Charles. Ari je pyšný na to, že se osamostatnil. Konečně mohl vypracovat koncept, který chce předvést v plném rozsahu. Výbornou indonéskou a východoasijskou kuchyni. Takovou, kterou můžete všude v Indonésii a Asii ochutnat na ulici, tzv. „street food“ . Přenesl ji do restaurace a chce ji předvést na vysoké úrovni.

Ari v Praze založil rodinu, vzal si českou manželku, se kterou má dvě krásné dcery . Na Jávu, kde se narodil,  se vrací jednou za rok za svoji maminkou, sestrou a bratrem. 

Jak to tam vypadá?

Do restaurace se jde po schodech dolů, což by se mohlo zdát trochu nepříjemné. Prostor je však rozdělen do tří částí. V zadní části restaurace je útulná místnost s okny a výhledem do dvora. Prosvětlení prostoru restauraci velmi pomáhá. Interiér je jednoduchý, čistý.  Na stěně dominuje šedá tapeta a jinak je všude bílá malba. Židle jsou s opěrkou, což umožňuje příjemné a pohodlné sezení. V prostřední části je otevřená kuchyň, kde se mohou lidé podívat jak se pokrmy připravují.

 

Co si objednat?

Pokud jste milovníci tuňáka , tak si dejte:

 

Tuňákový salát

Syrový sambal z Bali, avokádo, limetka

269,- Kč

 

Mým favoritem jsou zde Křupavé krevety, tamarindová glazura, kořeněná drobenka

356,- Kč. Mají sladkokyselou chuť a jsou senzační.

 

Grilované kalamáry s omáčkou pesmol 259,- Kč. Jsou plněné hlavičkami kalamárů, tofu, šalotkou, zázvorem a bylinkami. Výborná kombinace jemného kalamáru a pikantní omáčky, která je s trochou chilli  a je sladkokyselá. 

 

Indické jehněčí kotletky, kmínová a koriandrová marináda, sladká kukuřičná omáčka, indický chléb Puri 319,- Kč. Jehněčí kotletky si dávám jen výjimečně, ale tyhle nemají chybu. Kukuřičná omáčka je velmi chutná a chléb puri musíte určitě vyzkoušet. Když ho vezmete do ruky, tak máte pocit malého nadýchaného polštářku. A když ho ochutnáte, tak plesáte blahem.

 

Roštěná Black Angus, sladká sója a glazovaná limetka, kořeněné bramborové lupínky, hrášek a sójové klíčky 399,- Kč. Pánům, kteří mají rádi kus pořádného masa vřele doporučuji. Bramborové lupínky jsou pomalu smažené, křupavé a v tamarindovém  dresinku. Vyvolávají závislost.  K masu jsou nakrájené hráškové lusky s klíčky a jsou krásně křupavé. Recept na omáčku je od Ariho maminky .

Všechny omáčky, které jsem ochutnala jsou neuvěřitelně chutné a dodávají jídlu jinou dimenzi.

 

Dezert je výborný: Kokosový pudink

Avokádové pyré, palmový cukr, karamelizované mango

129,- Kč.

 

www.arisrestaurant.cz

foto-Dagmar Hájková

Fotogalerie