Herbář nově představí jídla ze skanzenu a zamíří do školních jídelen

Veřejné stravování, především to ve školních jídelnách, chemie v potravinách a etika při chovu zvířat – to jsou jedny z hlavních témat už čtvrté řady Herbáře – oblíbeného pořadu Lindy Rybové a Kateřiny Winterové. První díl čtvrté řady se na obrazovkách ČT1 objeví v neděli, 2. října, v 18.25 hod.

„Letošní řada Herbáře je poněkud zvláštně rozkročena. Jednou nohou stojí na velmi stylizované podobě českých folklorních receptů a jídel, která se dají nazvat tradiční nebo prvorepubliková. To jsme neviděli v žádné kuchařské show,“ říká režisér Jaroslav Včela a dodává: „A druhou má nakročeno k budoucnosti. K budoucnosti, která je dobrá. Ekologická, elektromobilní a trvale udržitelná. Pro nás tvůrce je velmi zajímavé, kam až nás Herbář za čtyři roky dovedl. Jsme sami zvědaví, co na to řeknou divačky a diváci.”

Linda Rybová s Kateřinou Winterovou se v nové řadě, kromě jídel ze skanzenů a školních jídelen, budou opět věnovat klasickým receptům z dob našich prababiček. „Je to docela bádání. Prošli jsme spoustu knihoven, antikvariátů, prvorepublikových časopisů a herbářů, kde nacházíme různé recepty. Mám doma čtyři krabice materiálů, ze kterých čerpám,“ říká Kateřina Winterová o hledání receptů do pořadu a Linda Rybová ji doplňuje: „Nebo čerpáme takzvané rodinné bohatství ve vlastních rodinách nebo v rodinách našich blízkých. Pátráme po jejich receptech. Kromě tradičních jídel nás zajímají i současné zdravé recepty. Ty pocházejí z restaurací, které se na zdravou výživu specializují. A posledním velkým zdrojem je internet.“

Herbář je pro obě herečky především životní styl. „Herbáři rády říkáme televizní magazín. Zásadním tématem byly a budou byliny a vaření s nimi. Postupně jsme přidaly ekologii, bio potraviny a také módu, aby to bavilo nás i lidi. Je to vlastně životní styl,“ říká Linda Rybová.

 Fotografie : archiv ČT